ßßß Cookit - przepis na Schab w śmietanie

Schab w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa.
Zrobimy to ciszej.
Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %,
przyprawa barbecue, delikat do mięs, warzywko i olej.
Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią.
Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju.
Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku.
Na tak przygotowany półmisek układamy schab, ponownie posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem.
Pozostawiamy na ok. 30 minut.
Na niewielkiej ilości oleju ( można wykorzystać olej z półmiska), na małym ogniu
obsmażamy schab, kilkakrotnie go obracając.
Z patelni zlewamy olej i dolewamy śmietanę.
Podgrzewamy do momentu, aż nasz sos zgęstnieje.
Przez ten czas również obracamy nasze plastry schabu.
Nie trwa to dłużej , jak 5 minut.
Jeśli sos tego wymaga doprawiamy go warzywkiem.
Mamy gotowe mięsko do obiadu.
Do tego ziemniaczki i buraczki...
Mniam, mniam...
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/10/schab-w-smietanie.html