ßßß Cookit - przepis na Schab po staropolsku

Schab po staropolsku

nazwa

Składniki

Wykonanie

Rozmroziłam duży kawałek schabu. Z części zrobiłam tradycyjne schabowe, ale zostały mi jeszcze 4 kotlety. W międzyczasie byłam w sklepie i natknęłam się przypadkiem na "przyprawę staropolską do mięs" (KNORRa). Z czystej ciekawości kupiłam ją i zrobiłam schab po staropolsku. Podałam z zapiekanymi ziemniakami i buraczkami na zimno.
Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa. Trwa to ok. dwóch godzin, ale dzięki temu mięso jest kruche. Można nie marynować, ale wówczas schab będzie suchy - przetestowałam to: dzisiaj robiłam bez marynowania, nie wkładałam do lodówki, tylko od razu włożyłam do piecyka. Jak dla mnie było zbyt suche.
Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
przyprawa staropolska do mięs (u mnie KNORR)
4 łyżki oleju
Mięso umyć, odciąć ewentualne błonki i delikatnie ubić (ja ugniotłam dłonią)
4 łyżki oleju wymieszać z połową przyprawy i obtoczyć w marynacie mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się piekło. Włożyć do lodówki na ok. 2h
Nagrzać piekarnik do 180 st. C, a następnie piec 45 minut
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/06/schab-po-staropolsku.html