ßßß
Składniki:1 małe jabłko1 jajko1 łyżka cukru5 łyżek mąki4 łyżki mleka2 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych SanteOlej do smażeniaOpcjonalnie: cukier puder do posypaniaPrzepis:Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do miski przekładamy jabłko wraz z pozostałymi składnikami. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy na patelni wysmarowanej olejem, na złoto z każdej strony. Opcjonalnie wierzch placuszków możemy posypać cukrem pudrem.
Otręby wysokobłonnikowe wyróżniają się bardzo wysoką, bo aż 19-procentową zawartością błonnika roślinnego, którego ważną częścią są beta glukany (6%).Beta-glukany zwarte w owsie przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu. Oprócz błonnika i beta-glukanów Otręby Wysokobłonnikowe zawierają witaminę B1 (tiaminę). Tiamina przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania serca, układu nerwowego oraz reguluję proces metabolizmu energetycznego.Popularność spożywania produktów, bogatych w błonnik wzięła się z jego właściwości. Błonnik oddziałując na układ trawienny, wchłania wodę z organizmu i przyspiesza proces usuwania resztek pokarmu. Dzięki temu pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów.Wartość odżywcza w 100g otrąb owsianychWartość energetyczna 1584 kJ/ 376 kcalTłuszcz 7,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3gWęglowodany 55,7g w tym cukry 1,5gBłonnik 10,5gBiałko 17,3gSól 0,008gWitaminy:Kwas Foliowy 51µg (25,5%)*Kwas pantotenowy 1,4mg (23,3%)*Składniki mineralne:Potas 565mg (28,3%)*Fosfor 733mg (104,7%)*Żelazo 5,4mg (38,6%)*Magnez 235mg (62,7%)*Cynk 3mg (30%)*Mangan0,5mg (25%)**% zalecanego dziennego spożycia