Wykonanie

Składniki na kruche ciasto:3 szklanki
mąki pszennej150 g
masła1
jajko1 szklanka
cukru pudru4 łyżki
śmietany 18%3 łyżki
kakao2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
serową:1 kg
sera twarogowego trzykrotnie mielonego5
jajek250 g
masła1 szklanka
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego1 opakowanie budyniu
waniliowego (proszku budyniowego)Przepis na kruche ciasto:
Masło kroimy na małe kosteczki i dodajemy do reszty składników na ciasto kruche. Całość zagniatamy do momentu połączenia wszystkich składników. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na 2 godziny.Przepis na masę
serową:Do miski przesypujemy
cukier puder,
cukier waniliowy,
żółtka,
masło pokrojone w kostkę i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie dodajemy
ser i wszystko miksujemy do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy łyżką.Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 40cm x 28 cm ścieramy na grubych oczkach 1 część kruchego ciasta. Następnie nakładamy masę
serową i posypujemy ją drugą częścią kruchego ciasta startego na tarce. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 60 minut. Po upieczeniu, sernik pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie wkładamy go na kilka godzin do lodówki.
