Składniki:200 g makaronu gniazdka firmy Międzybrodzki200 g brokułów mrożonych1 cebula100 g szynki50 g masłaSos:330 ml śmietanki 30%1 łyżka mąki pszennej1 łyżeczka oregano1 łyżeczka bazyliiSól, pieprz do smakuPrzepis:Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. W tym samym czasie do gotującej się wody wrzucamy brokuły i gotujemy 15 minut. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz szynkę. Po zarumienieniu dodajemy bazylię i oregano oraz 300 ml śmietanki, a w pozostałej części (ok. 30ml) rozrabiamy mąkę. Następnie mieszankę mąki ze śmietanką dodajemy do sosu na patelni. Całość cały czas mieszamy, doprawiamy do smaku i trzymamy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po odcedzeniu makaronu i brokułów dodajemy je na patelnię, po czym całość dokładnie mieszamy.Makaron świetnie nadaje się do śmietanowego sosu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje ;)