ßßß
Cookit - przepis na Tort czarno-biały z pumpernikla
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tort czarno-biały z pumpernikla
Składniki
Cukier
Cytryna
Mąka ziemniaczana
Woda
Śmietana kremówka
Sok pomarańczowy
Spirytus
Płatki śniadaniowe
Czekolada
Wykonanie
Black and white
cake
with pumpernickel
Składniki.40 dag pumpernikla5 jaj8 łyżek
cukru
Krem.2
cytryny
8 łyżek
cukru
3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej
1/3 szkl.
wody
500 ml
śmietany kremówki
Poncz.3/4 szklanki
soku pomarańczowego
1 łyżka
cukru
1 łyżka
spirytusu
Na wierzch.2 łyżki
płatków
czekoladowych
czarnych i białychWykonanie.
Pumpernikiel
wysuszyć w piekarniku i zemleć w robocie lub na tarce.
Białka
ubić z
cukrem
i szczyptą
soli
. Ubić również
żółtka
. Połączyć zmielony
pumpernikiel
z pianą i
żółtkami
.Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy, 24 cm. i piec w temp.180 stop.35 minut.Po ostudzeniu przekroić na 2 lub 3 krążki .Nasączyć ponczem przygotowanym z wymienionych składników.Przygotować krem.Z 2
cytryn
wycisnąć sok. Do rondelka wsypać
mąkę ziemniaczaną
,
cukier
, wlać
wodę
i
sok z cytryny
. Ugotować
kisiel
. Ostudzić, mieszać, aby nie utworzył się kożuch.
Śmietanę
ubić, dodawać
kisiel
. Dokładnie wymieszać.Krążki oraz boki posmarować kremem. Wierzch posypać
płatkami
czekolady
.
Źródło:
http://edicook.blogspot.com/2014/11/tort-czarno-biay-z-pumpernikla.html
Przepisy powiązane
Nalewka z aronii
Cytrynówka II
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Domowa cytrynówka
Limoncello
Składniki powiązane (0)