Wykonanie
Roast ribs


Składniki.1,5 kg.
żeberka grube2
cebule6 ząbków
czosnkuprzyprawa do dań Kucharek
pieprzmajeranek100 ml
śmietana 18%Bejca.3 łyżki
sos worcestershire2 łyżki sos
chilli2 łyżki
oliwa z oliwekWykonanie.
Żeberka przekroić na dwie części, kości wytrybować. Posypać
przyprawą do dań Kucharek,
pieprzem i
majerankiem. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Bejcę wymieszać, przesmarować
żeberka, odstawić na 2 godziny, następnie obsmażyć z każdej strony. Na pozostałym tłuszczu, przesmażyć pokrojoną w plasterki
cebulę i ząbki
czosnku.
Mięso włożyć do brytfanny, dodać przesmażoną
cebulę i
czosnek. Patelnie zdeglasować i cały wytworzony podczas smażenia smak dodać do
żeberek. Piec w piekarniku około 3 godziny w temperaturze 160 oC. Co pewien czas sprawdzać i uzupełniać ilość wytworzonego sosu. Należy również pamiętać, w połowie pieczenia, przełożyć
żeberka na drugą stronę.Po upieczeniu
mięso pozostawić w brytfannie jeszcze 10 minut, następnie wyjąć. Sos przetrzeć przez sito, dodać
śmietanę, wymieszać i zagotować. Jeżeli lubimy sos bardziej gęsty, do
śmietany dodać 1 łyżeczkę
mąki ziemniaczanej.
Mięso pokroić w plastry i włożyć do sosu.