Wykonanie
Grilled salmon with wasabi foam
Składniki2 szt. filet z
łososiaprzyprawa do rybsok z cytryny4
ziemniaki4 różyczki
brokuła1 łyżka
masła1 łyżka
śmietana 18%sól100 ml
śmietana 36%pasta wasabi1 łyżeczka
sok z cytrynysólbiały pieprzpestki
granatuWykonaniePianka wasabi.
Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać
sok z cytryny,
sól i
pieprz, przelać do syfonu kucharskiego, nabić jednym
nabojem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jeżeli nie posiadamy syfonu, schłodzoną
śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki.
Łososia posypać
przyprawą do ryb, skropić
cytryną, odstawić na 15 minut.
Ziemniaki i różyczki
brokuła ugotować w osobnych garnkach.
Łososia smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony, następnie wstawić na 6 minut pod grilla.
Ziemniaki i
brokuły, odcedzić, połączyć, dodać
śmietanę i
masło, ubić na puree, rozłożyć na talerzu, dodać
łososia i piankę wasabi. Posypać pestkami
granatu.