ßßß Cookit - przepis na Cukinia kulista faszerowana.

Cukinia kulista faszerowana.

nazwa

Wykonanie

Zucchini stuffed.
Składniki.
2 cukinie okrągłe
15 dag mięso mielone wieprzowe
1 cebula
3 pomidory suszone
5 dag ser mozzarella
2 ząbki czosnku
tymianek
zioła prowansalskie
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie.
Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć środek. Wycięty miąższ pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso mielone, przesmażyć. Doprawić tymiankiem, ziołami prowansalskimi i przyprawą do potraw. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cukinię i świeżo zmielony pieprz. Całość poddusić około 5 minut.
Przestudzić i wymieszać z pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Wydrążone cukinie, posolić i nałożyć farsz, przykryć czapeczkami, skropić oliwą.
Zapiekać pod grillem 15 minut w temperaturze 190 oC.
Najsmaczniejsza kiedy owoce osiągną około 8 cm średnicy. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech,stąd nazwa cukinia od włoskiego zucchinia ( mała dynia).
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/06/cukinia-kulista-faszerowana.html