ßßß
Cookit - przepis na Cukinia kulista faszerowana.
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Cukinia kulista faszerowana.
Składniki
Cukinia
Mięso mielone wieprzowe
Cebula
Suszone pomidory
Ser mozzarella
Czosnek
Tymianek
Zioła prowansalskie
Przyprawy
Pieprz
Olej
Wykonanie
Zucchini stuffed.
Składniki.2
cukinie
okrągłe15 dag
mięso mielone wieprzowe
1
cebula
3
pomidory suszone
5 dag
ser mozzarella
2 ząbki
czosnku
tymianek
zioła prowansalskie
przyprawa
do potraw Kucharek
pieprz
olej
do smażeniaWykonanie.Z
cukinii
ściąć kapelusze, wydrążyć środek. Wycięty miąższ pokroić w drobną kostkę.
Cebulę
i
czosnek
pokroić w kostkę, przesmażyć na
oleju
, dodać
mięso mielone
, przesmażyć. Doprawić
tymiankiem
,
ziołami prowansalskimi
i
przyprawą
do potraw. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną
cukinię
i świeżo zmielony
pieprz
. Całość poddusić około 5 minut.Przestudzić i wymieszać z pokrojoną w kostkę
mozzarellę
.Wydrążone
cukinie
, posolić i nałożyć farsz, przykryć czapeczkami, skropić
oliwą
.Zapiekać pod grillem 15 minut w temperaturze 190 oC.Najsmaczniejsza kiedy
owoce
osiągną około 8 cm średnicy. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech,stąd nazwa
cukinia
od włoskiego zucchinia ( mała
dynia
).
Źródło:
http://edicook.blogspot.com/2014/06/cukinia-kulista-faszerowana.html
Przepisy powiązane
Spaghetti z cukinią i suszonymi pomidorami
Cukinia w cieście naleśnikowym
Pasztet z cukinii
Dietetyczny pasztet z cukinii
Filety z kurczaka w boczku
Składniki powiązane (0)