Wykonanie

Udała mi się Synowa. Złapała bakcyla i zaczęła piec. Sernik wychodzi Jej pyszny. Upiekłem wg Jej wskazówek i jest pyszny, lekki i puszysty.

Składniki.3/4 kostki Kasi160-200 g
cukru pudru8
jajek2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kaszy manny2 łyżeczki
proszku do pieczenia, płaskie1
laska wanilii1 kg
twarogu na sernik, mielonego100 g
migdałów,
płatkiWykonanie.Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć
cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200 g.
Cukier wsypać do tłuszczu i miksować.
Żółtka oddzielić od
białek. Dodawać kolejno do zmiksowanego
cukru i dalej miksować do uzyskania ładnej masy.
Laskę wanilii rozciąć i ziarenka dodać do masy.W małej miseczce połączyć
mąkę ziemniaczaną,
kaszkę i proszek. Dosypać do masy, wymieszać.Stopniowo dodawać
twaróg i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić
białka ze szczyptą
soli.Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Tortownicę ,24 cm,lekko wysmarować i posypać połową
płatków migdałowych. Wyłożyć masę
serową. Wierzch posypać resztą
migdałów. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160stop.. 60 minut.Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie.