Wykonanie
Cheese cobweb.


Składniki.3/4 kostki
masła160-200 g
cukru pudru8
jajek2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kaszy manny2 łyżeczki
proszku do pieczenia, płaskie1
laska wanilii1 kg
twarogu na sernik, mielonego3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejWykonanie.Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć
cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200 g.
Cukier wsypać do tłuszczu i miksować.
Żółtka oddzielić od
białek. Dodawać kolejno do zmiksowanego
cukru i dalej miksować do uzyskania ładnej masy.
Laskę wanilii rozciąć i ziarenka dodać do masy.W małej miseczce połączyć
mąkę ziemniaczaną,
kaszkę i proszek. Dosypać do masy, wymieszać.Stopniowo dodawać
twaróg i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić
białka ze szczyptą
soli.Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę
serową podzielić na dwie części i do jednej wlać rozpuszczoną w małej ilości
wody kawę, delikatnie wymieszać.Tortownicę ,28 cm, chciałem cienkie ciasto, lekko wysmarować i posypać
kaszką manną.Ciasto wykładać na środek formy naprzemiennie, po 2-3 łyżki stołowe białego i
kawowego.Na wierzchu ciasta zaczynając od środka przeciągnąć kreski tworzące pajęczynę.Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp.160 stop..60 minut.Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie.Brzegi serowej pajęczyny posmarowałem lukrem
kawowym.