Wykonanie
Gramigna.
Gramigna, krótki
makaron ,obojętnej barwy, to alternatywa w stosunku do tagiatelli.W idealnym przypadku do powyższego dania, kolorową gramignę przygotować samemu od A do Z ,za pomocą specjalnej maszynki do
makaronu. Kto nie ma maszynki, może wykorzystać spaghetti połamane dokładnie na 4 cm kawałeczki.Potrawa zyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki nieodzownemu
aceto balsamico, octowi balsamicznemu. W Modenie od lat produkuje się na bazie niesfermentowanych
winogron odmiany Trebbiano ten cenny
ocet. Musi on dojrzewać aż 10 lat w beczułkach specjalnej konstrukcji, aby uzyskać swój niepowtarzalny smak. Butelka z etykietą "
Aceto balsamico tradizionale di Modena" stanowi gwarancję jego pochodzenia i tradycyjnego sposobu wytwarzania.
.W tym daniu ,intensywny aromat
aceto balsamico poprawia smak
boczku, istotnego składnika potrawy.200g pasty gramigna lub spaghetti kolorowego200g
boczku wędzonego125 ml
aceto balsamico di Modena50 g
parmezanu1 łyżka
oliwy z oliwekGraminę lub połamane spaghetti ugotować al dente.Na gorącej
oliwie smażyć przez kilka sekund drobno pokrojony
boczek.Posolić, wlać
ocet i dusić ,dopóki płyn całkowicie nie odparuje.Ugotowany
makaron odcedzić i zmieszać z
boczkiem. Posypać startym
parmezanem.Polecam przepis szczególnie ze względu na wspaniały nowy smak
boczku. Potrawa jest łatwa i szybka do wykonania.