Wykonanie
Spätzle.

O tym daniu przeczytałem na bloku kulinarnym Madame Edith [TUTAJ] . Byłem kilka
razy we Wiedniu, ale jakoś ten specjał umknął mojej uwadze. Przeczytałem i postanowiłem wypróbować. Jest to danie bardzo syte, ciężkie, ale smak jest wyborny.

Składniki na 2 porcje:15 dag spaetzle ( użyłem gotowych )10 dag
szynka konserwowa2
cebule10 dag
ser roquefort10 dag
ser ementaler2
jajka2 łyżki
masło1 łyżka
oliwypieprz świeżo mielony"Madame" - spatzle wykonała osobiście, ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem niemieckie eierspatzle już przygotowane. Trzeba wrzucić je do wrzątku na 3 minuty, odcedzić i gotowe.
Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na
maśle z odrobiną
oliwy.
Szynkę i
ser roquefort pokroić w kostkę.
Ser ementaler zetrzeć na łezce, połowę odłożyć. Wszystkie składniki wymieszać ze" szpeclami" i włożyć do naczyń w których będziemy zapiekać. Wierzch posypać pozostałym ementalerem. Zapiec w piekarniku około 10 minut. Na każdym położyć
jajko sadzone.