Wykonanie
Przepis pochodzi od mojej Teściowej, która obecnie ma 96 lat .Wspaniałe rogaliki pamiętam od momentu poznania mojej Gizeli, a było to 45 lat temu. Ponieważ przepis jest prosty i ciekawy, a rogaliki wyśmienite to dzisiaj prezentacja ich wypieku.0,5kg
mąki tortowej, przesianej70g
drożdży0,5 szklanki
mleka letniego1 łyżka
cukru250g tłuszczu,
masło,
Kasia1
jajkoWszystkie składniki wrzucić do malaksera i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i "zatopić" w głębokim naczyniu z
wodą.Czekamy ,aż kula wypłynie .Trwa to różnie ,od pół do jednej godziny. Wyjęte ciasto należy rozwałkować .Ja robię kilka kulek ,każdą wałkuję w koło , dzielę na 8 trójkątów .Każdy trójkąt smarujemy dobrymi powidłami śliwkowymi , zwijamy w rogalik i smarujemy
jajkiem.Pieczemy w temp.180 stop. około 15 min ,aż się zrumienią. Ja pod koniec włączam nawiew. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem lub polukrować.