ßßß Cookit - przepis na Pianka cytrynowa.

Pianka cytrynowa.

nazwa

Wykonanie

4 żółtka
125 g cukru
2 laski wanilii lub cukier waniliowy
250ml wina białego
125ml śmietanki
4 łyżeczki żelatyny
200ml śmietanki do dekoracji
Wycisnąć sok z 2 cytryn.
1 cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości.
Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę.
Wino dodać do masy żółtkowej i ostudzić.
Krótko przed stężeniem dodać sok z cytryn ,miąższ oraz ubitą śmietanę.
Deser nałożyć do salaterki i pozostawić w lodówce co najmniej 1 h.
Przed podaniem udekorować pozostałą ubitą śmietaną i czym nam w duszy gra...
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2013/02/pianka-cytrynowa.html