Wykonanie
Szybki deser z
morelami. Przepis zaczerpnęłam z książki pt. "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję", wyd. Reader's Digest Przegląd Sp. z o.o., str. 679.Składniki na 2 mniejsze lub jedną większą porcję:
morele (ich ilość zależy od wielkości naczynia, w którym zapiekamy deser)4
żółtka150 ml
śmietanki 18 %1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
cukru waniliowego60 g
cukru kryształu
Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Połówki
moreli rozłożyć do 2 naczynek do zapiekania.
Żółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodać
śmietankę wymieszaną z
mąką kartoflaną. Naczynie z
żółtkami wstawić do większego garnka z gotującą się
wodą i ubijać 10 minut. Kremem zalać
morele i zapiekać 10 minut w temperaturze 200°C.Życzę smacznego!