Wykonanie
            
Szybki deser z 
morelami. Przepis zaczerpnęłam z książki pt. "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję", wyd. Reader's Digest Przegląd Sp. z o.o., str. 679.Składniki na 2 mniejsze lub jedną większą porcję:
morele (ich ilość zależy od wielkości naczynia, w którym zapiekamy deser)4 
żółtka150 ml 
śmietanki 18 %1 łyżeczka 
mąki ziemniaczanej1 łyżka 
cukru waniliowego60 g 
cukru kryształu
Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Połówki 
moreli rozłożyć do 2 naczynek do zapiekania. 
Żółtka utrzeć z 
cukrem i 
cukrem waniliowym, dodać 
śmietankę wymieszaną z 
mąką kartoflaną. Naczynie z 
żółtkami wstawić do większego garnka z gotującą się 
wodą i ubijać 10 minut. Kremem zalać 
morele i zapiekać 10 minut w temperaturze 200°C.Życzę smacznego!



