Wykonanie

Składniki:10 dkg
czekolada gorzka – 1 tabliczka3 dkg
masło2 łyżki
kawy rozpuszczalnej
100 ml kremówka1 łyżka
cukru2
jajkaMasło rozpuścić w rondelku na małym ogniu.
Czekoladę pokroić na małe kawałki i dodawać do rozpuszczonego
masła ciągle mieszając. Robię to bezpośrednio w garnuszku, jednak mniej zaawansowanym polecam robić tą czynność w kąpieli
wodnej. Rozpuszczoną
czekoladę, odstawić do ostudzenia.
Kawę zaparzyć małą ilością
wody.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka wmieszać do ostudzonej
czekolady, dodać
kawę, całość wymieszać.
Śmietanę ubić z dodatkiem
cukru i po trochu, delikatnie mieszając, dodawać do
czekolady. Na koniec wmieszać ubite
białka. Mus przełożyć do pucharków, wstawić do lodówki na godzinę. Udekorować
bitą śmietaną. W tytule piszę „Mus
czekoladowy z wiśniami”. Wykorzystałem wydrylowane
wiśnie z wiśniowej
nalewki, które dodałem do
czekoladowego musu.
Wiśnie takie podajemy tylko dorosłym. Dla dzieci,
wiśnie mogą być z kompotu, byle bez pestek. Można również ten dodatek pominąć.