Wykonanie

bo jest smaczna i może stanowić oryginalny składnik dania czy deseru.Robimy domowe żelki.

Żelki są delikatne, nie gumiaste, a smak zależy od nas i zastosowania.Żelki
owocowe na bazie soku np.
malinowego.Żelki
kawowe na bazie
kawy.Żelki wytrawne na bazie
wina.Ciekawe
smakowo są na bazie
Aceto balsamiko czy słodko-pikantnego sosu
chilli.Produkcja tych ziarenek
kawy czy
kawioru nie jest skomplikowana. Przede wszystkim potrzebujemy odpowiedniego narzędzia do tworzenia kuleczek.Ja wykorzystuje plastikowe buteleczki po słodkich sosach, które mają koreczki na zasadzie zakraplacza do oczu.Żelki
kawowe.50 ml
kawy Jacobs - (wystarczą 3 łyżeczki rozpuszczalnej)3 łyżeczki
żelatyny300-400ml
olejuOlej wlewamy do miseczki i wstawiamy do zamrażalnika do mocnego oziębienia, ale nie zamarznięcia. Można dzień wcześniej wstawić do lodówki i
potem jeszcze na 10 min do zamrażalnika.
Żelatynę zalewamy 2 łyżeczkami
wody aby napęczniała, dodajemy rozpuszczoną
kawę i mieszamy, aż
żelatyna całkowicie się rozpuści. Roztwór trochę chłodzimy, ale niech będzie ciepły, żeby w zakraplaczu nie tężał.Teraz roztworem
kawowym napełniamy pojemnik i naciskając wpuszczamy krople do miseczki z zimnym
olejem.Jeżeli chcemy
mieć większe kuleczki, to w to samo miejsce wpuszczamy 2-3 krople. Miseczkę z kuleczkami wstawiamy do lodówki na 15min.Następnie przelewamy przez sitko.
Oleju nie wylewamy ,można go dalej wykorzystać.Odcedzone żelki ,takie otłuszczone możemy przechowywać kilka dni, nie skleją się.Przed podaniem żelki przelać
wodą albo
winem. Zastosowanie żelek zależy od naszej twórczej inwencji.PS.
kawę można osłodzić, żelki będą smaczniejsze.

Życzę miłej zabawy.