Wykonanie

TAHINIAksamitna pasta z lekko podprażonych nasion
sezamu o
orzechowym smaku.To właściwie
masło sezamowe powstające w procesie rozdrabniania uprażonych nasion.Pastę
sezamową tahini łatwo przygotować w domu.Sezamowa pasta jest idealna w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jako dodatek do przeróżnych dań. Najbardziej znane to hummus i i baba ghanous.Można również wykorzystać ją do
chałwy,
lodów lub sezamek.W Azji
sezam uważany jest za symbol nieśmiertelności - jest bogaty w magnez, aminokwasy, w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Bogate źródło wapnia i
białka.Składniki:200g nasion
sezamu2-3 łyżki
oleju np.
sezamowego, rzepakowegoNasiona
sezamu wsypałam na suchą i rozgrzaną patelnię.Prażyłam go ciągle mieszając przez kilka minut.Powinien być lekko złoty i lśniący.Nie można go przypalić ani za długo smażyć - stanie się wtedy gorzki.


Następnie wystudzone nasiona zmiksowałam.Użyjcie dobrego blendera albo młynka do
kawy.Zapach podczas mielenia jest rewelacyjny.Pachnie
chałwą w całej kuchni.

W trakcie albo pod koniec miksowania, jeśli uznacie ,że ciężko się miksujei pasta jest za gęsta dodajcie
oleju.
Zrobi się wtedy aksamitna i płynna.

Przechowuje się ją w słoiczku w lodówce nawet i 3 miesiące.U mnie nie stała tak długo, ponieważ wykorzystałam ją doprzygotowania baba ghanoush .Smacznego!