ßßß
Mazurki już na pewno popieczone i zostały białka. Proponuję wykorzystać je do świątecznej babki z czekoladowym nadzieniem.6 białek30 dag cukru pudru10dag mąki tortowej10 dag zmielonych płatków owsianych6 dag mąki ziemniaczanej15 dag masła100ml kremówki2 łyżeczki proszkuaromat cytrynowyUbić białka z cukrem.Podgrzać śmietankę z masłem i dolewać do masy białkowej miksując. Dodać aromat.Wsypać przesiane mąki z proszkiem.Ciasto nałożyć do formy z kominkiem, wysmarowanej i posypanej bułką tarta.Piec w temp.175-180stop. 35min.Przygotować nadzienie-polewę.0,5 kostki masła3 łyżki mleka lub śmietanki1 szklanka cukru3 łyżki kakao50ml spirytusuWszystkie składniki, oprócz spirytusu, gotować, aż cukier się rozpuści ,ale masa nie musi być bardzo gęsta. Wlać spirytus, wymieszać.Teraz wracamy do babki. Końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienia wokół kominka i drugi rząd wgłębień przy każdej fali formy. W zależności od kształtu foremki możemy zrobić to inaczej. W każdą dziurkę wlewamy naszą masę czekoladową. Czekamy ,aż nadzienie stężeje, około godziny w chłodzie. Teraz wyjmujemy babkę z formy, odwracamy spodem do góry i polewamy resztą masy czekoladowej. Masa na pewno już trochę stężała, więc trzeba ją trochę podgrzać, żeby łatwo się rozlewała.