Wykonanie

Mazurki już na pewno popieczone i zostały
białka. Proponuję wykorzystać je do świątecznej babki z
czekoladowym nadzieniem.6
białek30 dag
cukru pudru10dag
mąki tortowej10 dag zmielonych
płatków owsianych6 dag
mąki ziemniaczanej15 dag
masła100ml kremówki2 łyżeczki proszku
aromat cytrynowyUbić
białka z
cukrem.Podgrzać
śmietankę z
masłem i dolewać do masy
białkowej miksując. Dodać aromat.Wsypać przesiane
mąki z proszkiem.Ciasto nałożyć do formy z kominkiem, wysmarowanej i posypanej
bułką tarta.Piec w temp.175-180stop. 35min.Przygotować nadzienie-polewę.0,5 kostki
masła3 łyżki
mleka lub
śmietanki1 szklanka
cukru3 łyżki
kakao50ml
spirytusuWszystkie składniki, oprócz
spirytusu, gotować, aż
cukier się rozpuści ,ale masa nie musi być bardzo gęsta. Wlać
spirytus, wymieszać.Teraz wracamy do babki. Końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienia wokół kominka i drugi rząd wgłębień przy każdej fali formy. W zależności od kształtu foremki możemy zrobić to inaczej. W każdą dziurkę wlewamy naszą masę
czekoladową. Czekamy ,aż nadzienie stężeje, około godziny w chłodzie. Teraz wyjmujemy babkę z formy, odwracamy
spodem do góry i polewamy resztą masy czekoladowej. Masa na pewno już trochę stężała, więc trzeba ją trochę podgrzać, żeby łatwo się rozlewała.