Wykonanie
Elegancka, łatwa przystawka o ciekawym zestawieniu
smakowym. Połączenie delikatnego musu z
zielonej sałaty z lekko słonawym, również bajecznie delikatnym musem łososiowym jest wg mnie trafieniem w 10-tkę.Chwalę się, bo pomysł i przepis jest autorski w 100%.200g
wędzonego łososiasok z 1/2
cytryny2 główki
sałaty masłowej2 ząbki
czosnku3 łyżki
masłasól,
pieprz400ml
śmietany kremówki4 łyżeczki
żelatynyUbić
śmietanę, wlewać cienkim strumieniem
żelatynę, rozpuszczoną w małej ilości (3-4 łyżki) gorącej
wody, miksować.
Łososia zmiksować, dodać
sok z cytryny i delikatnie wymieszać z połową ubitej
śmietany.W rondlu na rozpuszczonym
maśle przesmażyć pokrojony
czosnek, dorzucić
sałatę i dalej ,smażyć mieszając.
Sałata bardzo zmniejszy swoją objętość, tak do ¾ - 1szklanki, wtedy zdjąć z ognia. Masę zmiksować i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Połączyć z resztą ubitej
śmietany mieszając delikatnie rózgą lub łyżką.Keksówkę, 25x6cm zwilżyć
wodą, wyłożyć folią i nałożyć mus łososiowy, a następnie mus z
sałaty.Wstawić na noc do lodówki.Przystawka na pewno zaspokoi podniebienie każdego smakosza, a my usłyszymy pochwały. Tak było w moim domu!