ßßß
Elegancka, łatwa przystawka o ciekawym zestawieniu smakowym. Połączenie delikatnego musu z zielonej sałaty z lekko słonawym, również bajecznie delikatnym musem łososiowym jest wg mnie trafieniem w 10-tkę.Chwalę się, bo pomysł i przepis jest autorski w 100%.200g wędzonego łososiasok z 1/2 cytryny
2 główki sałaty masłowej2 ząbki czosnku3 łyżki masłasól, pieprz400ml śmietany kremówki4 łyżeczki żelatynyUbić śmietanę, wlewać cienkim strumieniem żelatynę, rozpuszczoną w małej ilości (3-4 łyżki) gorącej wody, miksować.Łososia zmiksować, dodać sok z cytryny i delikatnie wymieszać z połową ubitej śmietany.W rondlu na rozpuszczonym maśle przesmażyć pokrojony czosnek, dorzucić sałatę i dalej ,smażyć mieszając. Sałata bardzo zmniejszy swoją objętość, tak do ¾ - 1szklanki, wtedy zdjąć z ognia. Masę zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem.Połączyć z resztą ubitej śmietany mieszając delikatnie rózgą lub łyżką.Keksówkę, 25x6cm zwilżyć wodą, wyłożyć folią i nałożyć mus łososiowy, a następnie mus z sałaty.Wstawić na noc do lodówki.Przystawka na pewno zaspokoi podniebienie każdego smakosza, a my usłyszymy pochwały. Tak było w moim domu!