Wykonanie
Wiosna już jest, a Wielkanoc niedługo. Na wielkanocnym
stole wcale nie musi być dużo i bogato. Ale warto zrobić wszystko ,by świąteczne smakołyki różniły się od tego, co jemy na co dzień. Możemy przygotować lemon
curd, angielski krem
cytrynowy, najbardziej
cytrynowy z wszystkich
cytrynowych. Jest to krem bardzo wiosenny,
słoneczny, aromatyczny i lekki. W mojej rodzinie
ciasteczka i mazurek z lemon
curd na wielkanocnym
stole to wieloletnia tradycja. Krem ma wielorakie zastosowanie. Jak zrobicie to pomysły posypią się same.Lemon
curd.3
jajka3
cytryny80g
masła180-200gcukru1 łyżka startej
skórki cytrynowejW rondelku z grubym dnem rozbełtać
jajka.Wsypać
cukier i wlać
sok cytrynowy. Mieszać energicznie podgrzewając na średnim ogniu. Czynność tę możemy wykonać w łaźni
wodnej.Mieszać tak długo, na ogniu, aż masa zacznie gęstnieć.Dodać
masło i startą
skórkę cytrynową. Krem musi osiągnąć konsystencję gęstej
śmietany.Krem możemy wykorzystać ciepły i zimny. W lodówce można go przechowywać parę dni.Teraz możemy przekładać ciasto, smarować naleśniki, mazurki itp. Naprawdę jest łatwy, szybki i przepyszny i bardzo świąteczny. Jego piękny żółty kolor podkreśli nastrój Świąt Wielkanocnych..