Wykonanie
Jest słodki. Jest kwaśny. Jest delikatny i puszysty. Po prostu idealny :)Składniki:3 duże
jajka150g
cukru80ml
soku z cytryny (z ok 2-3
cytryn)1 łyżka skórki otartej z
cytryny56g
masłazagotuj
wodę w garnku, zmniejsz ogieńpostaw na nim metalową miskę (lub mniejszy garnek) z
jajkami,
cukrem i
sokiem z cytryny – ubijaj trzepaczką aż
cukier się rozpuściubijaj dalej aż masa zgęstnieje (żeby krem był puszysty i nie powstały grudki) – zajmie to ok 10 minut*zdejmij miskę z garnka i jeżeli pojawiły się grudki – przetrzyj je przez sitko lub zmiksuj blenderemdodaj pokrojone w kostkę
masło, mieszaj aż się rozpuści i połączy z masądodaj
skórkę z cytryny i dokładnie wymieszajpozostaw do wystygnięciaprzechowuj w lodówce max przez tydzieńSmacznego! :)*w oryginalnym przepisie jest napisane, żeby mieszać – ja ubijam, bo lubię jak krem jest delikatny i puszysty**przed włożeniem do lodówki przykryj folią spożywczą, żeby nie wytworzyła się skorupka (folia powinna dotykać kremu)***przepis pochodzi z tej strony: http://www.joyofbaking.com/LemonCurd.html****”curd” to
twaróg, skrzep – wybrałam nazwę „krem cytrynowy”, bo uznałam, że „cytrynowy twaróg” byłby mylący, a „cytrynowy skrzep” nie brzmi najlepiej.. ;)