ßßß Cookit - przepis na Lemon Curd / krem cytrynowy

Lemon Curd / krem cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Jest słodki. Jest kwaśny. Jest delikatny i puszysty. Po prostu idealny :)
Składniki:
3 duże jajka
150g cukru
80ml soku z cytryny (z ok 2-3 cytryn)
1 łyżka skórki otartej z cytryny
56g masła
zagotuj wodę w garnku, zmniejsz ogień
postaw na nim metalową miskę (lub mniejszy garnek) z jajkami, cukrem i sokiem z cytryny – ubijaj trzepaczką aż cukier się rozpuści
ubijaj dalej aż masa zgęstnieje (żeby krem był puszysty i nie powstały grudki) – zajmie to ok 10 minut*
zdejmij miskę z garnka i jeżeli pojawiły się grudki – przetrzyj je przez sitko lub zmiksuj blenderem
dodaj pokrojone w kostkę masło, mieszaj aż się rozpuści i połączy z masą
dodaj skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj
pozostaw do wystygnięcia
przechowuj w lodówce max przez tydzień
Smacznego! :)
*w oryginalnym przepisie jest napisane, żeby mieszać – ja ubijam, bo lubię jak krem jest delikatny i puszysty
**przed włożeniem do lodówki przykryj folią spożywczą, żeby nie wytworzyła się skorupka (folia powinna dotykać kremu)
***przepis pochodzi z tej strony: http://www.joyofbaking.com/LemonCurd.html
****”curd” to twaróg, skrzep – wybrałam nazwę „krem cytrynowy”, bo uznałam, że „cytrynowy twaróg” byłby mylący, a „cytrynowy skrzep” nie brzmi najlepiej.. ;)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/10/14/lemon-curd-krem-cytrynowy