Wykonanie
Tym razem pyszna
tarta. Słodkie kruche ciasto a do tego kwaskowate nadzienie. Pyszne i orzeźwiające ciasto na każdą
porę roku.Przepis znalazłam na stronie www.makecookingeasier.pl .Ciasto:150 g
mąki25 g
cukru125 g
masłałyżka
wodyMasa cytrynowa:150 ml
śmietanki (30% lub 36%)4
jajka100 g
cukru5 łyżek
soku z cytrynystarta
skórka cytrynowa z 5
cytryn3 kropelki esencji cytrynowej
bułka tarta do posypania formy do pieczeniaDo szerokiej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki
masło,
cukier i skraplamy łyżką
wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika, włączamy piekarnik, nastawiając temperaturę na 190 stopni.Płaską formę do ciasta smarujemy od wewnątrz
masłem, posypujemy
bułką tartą i wykładamy nią
ciastem. Na koniec ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 20 minut.W tym czasie w mikserze ubijamy
śmietankę (nie musi być zupełnie zbita) dodajemy
jajka,
cukier,
skórkę cytrynową,
sok z cytryny i esencję
cytrynową. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.Ciasto wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie nalewamy naszą masę
cytrynową na kruchy spód. Nie przejmujcie się, że masa którą wylewamy na ciasto jest wodnista. Wszystko jest jak najbardziej tak jak ma być.Ciasto wkładamy do piekarnika na około 20 min.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy
cukrem pudrem.