ßßß Cookit - przepis na Lemon curd

Lemon curd

nazwa

Wykonanie

A dzisiaj przepis na obiecany lemon curd. Coś jest w stwierdzeniu, że smakuje jak nadzienie w gumie do żucia Shock! (kto z obecnych pamięta ją ze sklepików szkolnych i osiedlowych swojego dzieciństwa, ręka do góry! :D). Fajna sprawa taki krem. Nadaje się do przełożenia nim ciasta biszkoptowego, jako dodatek do lodów czy nadzienie do muffinków albo do wyjadania go łyżeczką wprost ze słoiczka, jak to najczęściej robię ja :-) Jego jedyną wadą (?) jest to, że trzeba go szybko zjeść - nie lubi przechowywania.
Przepis od Crummblle .
Co będzie potrzebne?
(na słoiczek 350 ml)
4 jaja
100 g cukru
120 ml soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej
20 g miękkiego masła
+ rondelek, słoiczek, trzepaczka
Jak to zrobić?
Jajka wbijamy do rondelka o grubym dnie. Dodajemy cukier, sok z cytryny, masło i skórkę otartą z cytryny. Gotujemy na malutkim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, przez ok. 5 minut. Krem zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczka po tym, jak zgęstnieje. Schładzamy w lodówce. Przechowujemy do 3 dni.
Smacznego!
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2012/06/lemon-curd.html