Wykonanie


Najpiękniejsze muszle mają niewątpliwie przegrzebki, z zewnątrz promieniście użebrowane, a wewnątrz porcelanowo białe. Zachwycają nie tylko wyglądem, ich kruche, białe
mięso oraz
pomarańczowo czerwone corail ( ikra,
jaja) to prawdziwy przysmak.Muszla pielgrzymia czyli muszla św. Jakuba, to symbol pielgrzymujących do
grobu Jakuba Apostoła w Santiago de Compostela. Stąd nazwa, bo pielgrzymi jako pamiątki zbierali muszle charakterystyczne dla tego wybrzeża Atlantyku.O szlaku pielgrzymek ciekawie pisze w swoich powieściach Paulo Coelho ( Zahir, Pielgrzym)Eleganckie przegrzebki smakują szczególnie delikatnie, ale należy je gotować, smażyć czy też grillować bardzo krótko.Wszystkie
przyprawy należy stosować z wyczuciem i umiarem, aby nie zdominowały smaku przegrzebków. Przygotowanie dań z przegrzebków jest proste, łatwe i przyjemne.Składniki:4 duże przegrzebki ,4 muszle¼
papryki czerwonej½
łodygi selera naciowego1dymka1 łyżka
pietruszki2 garście różnych
sałat1łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprzSos balsamiczny:3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
aceto balsamico di Modena1 łyżeczka płynnego
mioduWszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.Przegrzebki delikatnie osuszyć papierem i lekko posmarować
oliwką.Ułożyć w ich własnych muszlach i piec około 4-5 min w temp.200stop.,nastawiając grillowanie.Na patelni rozgrzać
oliwę i smażyć krótko, 4min, drobno pokrojone w kostkę warzywa.Dodać
pietruszkę,
sól i
pieprz.Na talerzu ułożyć muszle św. Jakuba , na każdy medalion nałożyć łyżkę ciepłych warzyw.Obok kłaść mix
sałat.
Sosem balsamicznym lekko skropić przegrzebki i polać
sałatę.