Wykonanie


Z
języka francuskiego: oeufs poches -
jajka w koszulkach. Po polsku tez sie o nich
mówi w koszulkach. Spotkałem się też z nazwą perduty.1 szt
bułka1 szt
jajko1 plaster
bekonu2 łyżki
sosu beszamelowego2 dkg. startego
oscypka1 dkg.
koperek
Z
bułki ściąć wierzch, miąższ wydrążyć, opiec w piekarniku, około 3 minuty. Plaster
bekonu grillować i włożyć do
bułki. Teraz przygotowujemy
jajko poszetowe czyli
jajko w koszulce. W rondelku zagotowujemy
wodę z dodatkiem
octu.
Wody nie solimy. Jak
woda się zagotuje, gaz zmniejszamy do minimum, tak aby
woda nie wrzała. Świeże ( ważne)
jajka wybijamy pojedynczo na mały talerzyk i szybkim ruchem wrzucamy do
wody. Proponuję przed wrzuceniem
jajka do
wody,
wodę energicznie zamieszać, tak żeby wirowała. Po 3 minutach
jajko należy wyjąc łyżką cedzakową. Tak przygotowane
jajka kryją w swoim wnętrzu idealnie miękkie
żółtko.
Jajko położyć na
bekonie.
Sos beszamelowy wymieszać z startym bardzo drobno
oscypkiem . Polać
jajko i zapiec w piekarniku. Proponuję użyć gotowego
sosu beszamelowego ew. wcześniej go zrobić.
Jaja eklery


Składniki:2
jajka bardzo świeże
SólOcetMąka,
jajko,
bułka tarta,
Starty serFryturaSposób wykonania:
Jajka umyć, wbijać kolejno na spodek i wlewać tuż nad poziomem wrzącej, lekko zakwaszonej
wody, tak aby
żółtko pozostało w środku
białka.
Jajka powinny być bardzo świeże. Gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do bardzo zimnej z dodatkiem kostek
lodu wody. Ostudzić i osuszyć na papierze kuchennym. Posypać
mąką, panierować w rozmąconym
jajku i
bułce tartej.
Bułkę tartą, można wymieszanej drobno
startym serem i
pieprzem. Smażyć 2 minuty w frytkownicy.Wyjaśnienie - dlaczego włożyć do bardzo zimnej
wody ? - dlatego,żeby przerwać ścinanie
żółtka.
Żółtko po wyjęciu z frytkownicy
wino być płynne.