Wykonanie
Zainspirowana pięknym wypiekiem na
piwie Guinness na blogu: www.martexsweetdreams.blox.pl postanowiłam również wypróbowac przepis na to ciasto. Niestety w sklepie Guinnessa brak - więc kupiłam
piwo ciemne Porter. Może nie wyrosło mi tak jak u Sweet Dreams, ale jak na debiut to jestem z siebie dumna. Podejrzewam, że troszkę przeliczyłam się i dałam za dużą blachę na te proporcje.
Powiem szczerze, że wszystkim, którzy próbowali naprawdę smakowało.
Składniki:- 1 i 1/2 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
sody- 1/2 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
cynamonu- 2
jabłka starte na tarce- 3/4 szklanki
cukru- 1 łyżka
miodu- 1/3 szklanki
oleju- 1/4 szklanki
piwa PORTER- 1/2 szklanki posiekanych
orzechów laskowych- 1/2 szklanki
rodzynekDodatkowo
polewa czekoladowa od Delecty.Wykonanie:Do miski przesiać
mąkę,
sodę,
sól oraz
cynamon. W drugiej misce umieścić:
cukier,
miód, starte
jabłka,
olej,
piwo. Składniki suche połączyć z mokrymi, dodać
orzechy i
rodzynki, wymieszać.Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 35 min w 180 st. CNa koniec ozdabiamy
polewą czekoladową zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.SMACZNEGO !!!