Wykonanie

Tradycyjny bigos jest obłędny, ale nie sposób nie zjeść letniego bigosu kiedy na rynkach pojawiła się
młoda kapusta. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, koszt dania nie jest duży a smak godny uwagi.Potrzebne produkty:główka
kapusty (średniej wielkości)
kiełbasa ok 400 g
boczek ok 250 g
masło ok 40 g
koper 1/2 pęczka
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku3/4 szklanki
wodydo zasmażki:
mąka 3 łyżki
masło 30 g
Kapustę należy poszatkować, osolić i dusić ok 12 minut razem z
wodą. Podczas duszenia dodać
cukier i
pieprz.Na patelni osmażyć drobno pokrojoną
kiełbasę i
boczek (na ok 10 g
masła). Następnie przełożyć do
kapusty i dusić jeszcze ok 3 min. W tym czasie należy też dodać pozostałą część
masła (30 g.) i wszystko dobrze wymieszać. Na koniec pokroić drobno
koper dodać do bigosu i pozostawić wszystko pod przykryciem, żeby składniki się połączyły.ZasmażkaNa patelni klarujemy
masło dodajemy
mąkę. Następnie na tym lekko osmażamy
kapustę.

* Jeśli bigos będziecie mrozić to nie należy przed mrożeniem go osmażać w zasmażce lepiej osmażyć go przed samym podaniem.