ßßß
Tradycyjny bigos jest obłędny, ale nie sposób nie zjeść letniego bigosu kiedy na rynkach pojawiła się młoda kapusta. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, koszt dania nie jest duży a smak godny uwagi.Potrzebne produkty:główka kapusty (średniej wielkości)kiełbasa ok 400 gboczek ok 250 gmasło ok 40 gkoper 1/2 pęczkacukier 1 łyżeczkasól do smakupieprz do smaku3/4 szklanki wodydo zasmażki:mąka 3 łyżkimasło 30 gKapustę należy poszatkować, osolić i dusić ok 12 minut razem z wodą. Podczas duszenia dodać cukier i pieprz.Na patelni osmażyć drobno pokrojoną kiełbasę i boczek (na ok 10 g masła). Następnie przełożyć do kapusty i dusić jeszcze ok 3 min. W tym czasie należy też dodać pozostałą część masła (30 g.) i wszystko dobrze wymieszać. Na koniec pokroić drobno koper dodać do bigosu i pozostawić wszystko pod przykryciem, żeby składniki się połączyły.ZasmażkaNa patelni klarujemy masło dodajemy mąkę. Następnie na tym lekko osmażamy kapustę.
* Jeśli bigos będziecie mrozić to nie należy przed mrożeniem go osmażać w zasmażce lepiej osmażyć go przed samym podaniem.