Wykonanie
PORZECZKOWY PIEGUSEK, czyli ciasto z
porzeczkami i
makiemPomysł na ciasto podkradłam z tej strony: Mała
Cukierenka i bardzo polecam!

Ciasto pomimo tego, że to ciasto ucierane, babkowe wcale nie jest suche. A połączenie kwaśnej
porzeczki i delikatnie chrupiącego w ustach
maku jest bardzo interesujące.Przepis cytuję za Małą
Cukierenką:Składniki:200g miękkiego
masła180g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego4
jajka (w temperaturze pokojowej)1 łyżeczka startej
skórki z cytryny3 łyżki
maku300g
mąki + 2 łyżki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200g obranej, umytej
porzeczkiLukier:3/4 szklanki
cukru pudru2-3 łyżki
soku z cytrynyDo ozdoby:1-2 łyżeczki
makuporzeczkiCiasto:1.
Mąkę 300g przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia.2.
Masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym, ucierać mikserem przez około 3-4 minuty.3. Do masy dodać
skórkę z cytryny, wymieszać. Następnie dodawać kolejno po jednym
jajku. Po każdym dodaniu
jajka miksować na średnich obrotach przez około 30 sekund, aż składniki się połączą.4. Wsypać
mąkę i krótko wymieszać do połączenia składników. Dodać
mak, wymieszać.5.
Porzeczki oprószyć 2 łyżkami
mąki i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką.6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm (u mnie tortownica 22 cm średnicy)wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej
masłem i posypanej
mąką. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy.
Lukier:7.
Sok z cytryny podgrzać, dodać do
cukru pudru i utrzeć mikserem.8. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta, posypać
makiem i ozdobić
porzeczkami.
