Wykonanie
Takie ciasto to rozkosz dla podniebienia, a szczególnie zimą. Jeżeli mamy zamrożone
truskawki, to możemy przypomnieć sobie minione lato. Krem nie jest jednak łatwy do przygotowania, ponieważ zimne
truskawki dodawane w zbyt dużych proporcjach może się zważyć, jednak w takim przypadku należy krem lekko podgrzać i ponownie miksować.


Biszkopt:8 jaj8 łyżek
cukru8 łyżek
mąki3 łyżki
kakao1 łyżka proszku1 łyżka
olejuWykonanie:
Białka ubić na sztywno, utrwalić
cukrem, dodać
żółtka oraz przesianą
mąkę z
kakao.Skropić
olejem, wymieszać.Upiec w temp. 180, wystudzić i przekroić na dwa blaty.Masa:30 dag
truskawek mrożonych25 dag
masła3
żółtka15 dag
cukru1
cukier waniliowy1 op. małych
bezów -20 dagWykonanie:
Żółtka utrzeć z
cukrem na parze na puszystą masę ok. 15 min. wystudzić.
Masło zmiksować, dodać zmiażdżone
truskawki oraz masę jajeczną (uwaga! temperatura może się zważyć)Na pierwszy blat
biszkoptowy wyłożyć 1/2 kremu, nałożyć małe
beziki i wyłożyć drugą połowę kremu, przycisnąć drugą połową
biszkoptu. Wykończyć polewą.Smacznego!