Wykonanie
Dziś kolejne postne danie, czyli
śledzie marynowane. Takie
śledzie można przygotować zarówno na wigilię jak i przyjęcie sylwestrowe. Taki
śledzik to dobra zagrycha, nie żebym nadużywała
alkoholu, co to to nie, ale
śledzie bardzo lubię. Dziś moczę w zalewie a rano
będę moczyć w
oleju i będzie dalsza część zdjęć. Naprawdę polecam!


Składniki:1 kg
matiasów15 dag
ogórków konserwowych20 dag
cebuli1/2 litra
mleka20 dag
papryki konserwowej2 łyżki
majeranku1/2 litra
olejuMarynata:250 ml
octu białego winnego2
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu czarnegoWykonanie:Wszystkie składniki mieszamy z 250 ml
wody i zagotowujemy.
Śledzie moczymy od 6-ciu do 12-tu godzin, ostatnie 2 godziny w
mleku. Odsączamy, kroimy w kilkucentymetrowe dzwonka, zalewamy w słoju ostudzoną marynatą.
Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Ogórki kroimy w słupki lub półplasterki,
paprykę również. Wyjmujemy
śledzie z marynaty, odsączamy.
Ogórki,
paprykę,
majeranek oraz obraną i pokrojoną w cienkie plasterki lub kostkę mieszamy i łączymy ze
śledziami. Wkładamy znowu do słoja lub szklanej miski zalewamy
olejem tak, aby wszystkie składniki były przykryte,. Dodatkowo
słój zakręcamy , a miskę przykrywamy i odstawiamy na kolejne 12 godzin.Smacznego!