Wykonanie
Dziś znów ciasto, no cóż już taka jestem że bardzo lubię słodkości. Jedne są bardziej wystawne inne po prostu niedzielne, ale wszystkie są słodkie i poprawiają nastrój. A szczególnie w takie słotne jesienne dni.


Upiec 2
biszkopty, jasny i ciemny
Biszkopt:5 jaj1 szklanka
cukru1,5 szklanki
mąki6 łyżek
oleju1 łyżeczka proszkuWykonanie:
Białka ubić utrwalić
cukrem i ciągle ubijając dodać
żółtka i
olej. Następnie dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Upiec. Po wystygnięciu pokroić w poprzek na 8 pasków.
Biszkopt ciemny wykonać tak samo, tylko od
mąki odjąć 2 łyżki i zastąpić
kakao.Masa:1/2 kg
cukru1 litr
mleka ( odlać jedną szklankę na rozpuszczenie
budyni )2 budynie
waniliowe3 łyżki
kaszy manny4 łyżki
mąkiWykonanie:
Cukier rozpuścić jak karmel, gdy rozpuszczony powoli wlać wrzące
mleko. Mieszać do rozpuszczenia karmelu. Następnie wlać resztę rozpuszczonych składników i zagotować. Na końcu w gorący
budyń w miksować 2
margaryny palmy.Dodatkowo:4 sztuki
wafli tortowychGorącym karmelem smarujemy
wafle, 8 pasków jasnych i 8 pasków ciemnych. Układamy na posmarowanym
waflu pasek ciemny i obok pasek ciemny i na przemian. Owijamy
waflem w roladę za pomocą ścierki, zostawiamy do zastygnięcia.Smacznego!