Wykonanie
Moją potrawą, do której zawsze dodaję
maggi- i to w dość sporych ilościach :), są gołąbki. Nikomu nie trzeba przedstawiać i zachwalać, bo przecież każdy wie jakie są pyszne. A dziś zdradzam wam nasz rodzinny sekret najlepszych gołąbków na świecie. Prócz
soli,
pieprzu i
czosnku dodajemy sporą ilość
maggi,właśnie owa
przyprawa czyni je wyjątkowymi


Do przygotowania gołąbków użyłam:2 główki
młodej kapusty2,5 szklanki
ryżu70 dag
mięsa mielonego2 duże
cebule2 łyżki
maggisólpieprz2 ząbki
czosnkuWykonanie:
Kapustę wypłukać i sparzyć w słonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki
octu.
Cebulę oczyścić pokroić w kostkę i usmażyć na
oleju z dodatkiem
masła.
Ryż ugotować w lekko słonej wodzie w proporcji 2:1 czuli 2 szklanki
wody na 1 szklankę
ryżu.
Mięso przyprawić
czosnkiem, dodać
ryż, usmażoną
cebulkę,
pieprz oraz
maggi. Całość dobrze wymieszać. Z
kapusty powycinać twarde części. Na liście nakładać
ryż i zwijać. Dno garnka wyłożyć liśćmi
kapusty i ułożyć warstwę gołąbków. Zalać
bulionem z dodatkiem
maggi, a na wierzch ułożyć wiórki
masła i gotować na wolnym ogniu do miękkości
kapusty. Podawać polane sosem.Smacznego!