Wykonanie
Jest to mój pierwszy wypiek tego typu. Nie wyszedł idealnie ale nie poddam się i następnym razem na pewno wyjdzie dużo lepiej. Ale córci i tak się podobał.
Ciasto:1 kg
mąki 50 g
drożdży2
jajka90 g
cukru (ok. pół szklanki)0,5 1
mleka (letniego)50 g
masła (roztopionego)1 łyżeczka
soliNa
lukierok. 1 szklanka
cukru pudru4 łyżki
wody I oprócz tego:tłuszcz do wysmarowania miseczki2
żółtka (do smarowania ciastaNaczynie na którym pieczemy najlepiej żeby miało 17-20 cm. średnicy.Przygotować
ciasto drożdżowe:Przesiać
mąkę do miski, Zrobić niej dołek, rozkruszyć i włożyć tam
drożdże, posypać je odrobiną
cukru i zalać 3 łyżkami letniego
mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na tak. 15 min., żeby
drożdże zaczęły pracować. Gdy już , widzimy, ze
drożdże pracują tzn, powstają pęcherzyki, rozczyn się podnosi to mieszamy go z całą
mąką,
cukrem i
solą. Wbijamy
jajka i wyrabiamy, stopniowo dodając letnie
mleko i tłuszcz. Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy odchodzi od rąk i dna miski, jest gładkie i błyszczące. Przykryć miskę i odstawić na ok. 30 min, do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.Z ciasta upleść 5 warkoczy i długością pasujących do odwróconego dna miski.Na owiniętą folią aluminiową i natłuszczoną miskę ułożyć 3 warkocze obok siebie ale na końce odsunąć nieco od siebie. Kolejne dwa warkocze ułożyć tak aby krzyżowały się z poprzednimi i na bokach miski miały jednakowe odstępy. Szusty warkocz musi
mieć długość obwodu naszego koszyka i należy nim opleść nasz koszyk. Całość posmarować rozmieszanymi
żółtkami i upiec. Z pozostałego ciasta zrobić warkoczyk i również upiec na odwróconej misce, to będzie ucho naszego koszyka. Upieczone i wystudzone części połączyć za pomocą patyczków do szaszłyków. Gotowy koszyk można pokryć lukrem.