Wykonanie
Duszona
karkówka w sam raz na obiad. Jest to jedno z dań, które samo się pichci, wystarczy tylko zaglądać od czasu do czasu mieszając i podlewając gorącą
wodą.Do przygotowania duszonej
karkówki potrzebowałam:ok.80 dag
karkówki1 łyżeczkę
przyprawę do
wieprzowiny1-2 ząbki
czosnkukawałek
marchewkimały kawałek
pietruszkimały kawałek
selerapieprzmąka do obtoczenia
mięsaKarkówkę pokroić w grubsze piastry posypać
przyprawą i odstawić na 1 godz. Następnie obtoczyć w
mące dać na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć na złoto. Następnie podlać gorącą
wodą, dodać warzywa i dusić pod przykryciem do miękkości
mięsa. Miękkie
mięso wyciągnąć i zabezpieczyć aby nie wystygło a powstały sos przecedzić i przetrzeć przez sitko. Gdy
sos jest rzadki odparować na wolnym ogniu nadmiar
wody. Podawać polane sosem z
ziemniakami i
sałatą.Smacznego!