Wykonanie
Karnawał w pełni więc aby tradycji stało się zadość należało by upiec coś słodkiego. I przy filiżance dobrej kawusi zasmakować jakiegoś pączusia czy
faworka, więc dziś zrobiłam oponki
drożdżowe (miały być na jutro ale poszły dziś). A że na jutro nic nie został chyba trzeba będzie znów coś wypróbować. Dziś próbowałam przepis z gazetki czytelników, jest tam mnóstwo różnych przepisów, które zamierzam wypróbować. dzisiejsza próba przebiegła pomyślnie i zadowalająco więc zamierzam testować kolejne.Ja obawiając się że ciasto będzie chłonąć tłuszcz podczas smażenia do ciasta dodałam 3 łyżki
rumu i
olejek pomarańczowy dla nadania lepszego smaku.Do przygotowania ciasta użyłam:

3 szklanek
mąki3
jajek1 szklanki
mleka10 dkg
drożdży10 dag
margaryny10 łyżek
cukru3 łyżki
rumu lub
spirytusuolejek pomarańczowyolej do smażenia
cukier puder do posypaniawykonanie:
Mleko ,
cukier i
margarynę podgrzać, aż tłuszcz się rozpuści. Połowę płynu przelać do miski, wbić
jajka i zmiksować. W drugiej połowie rozpuścić
drożdże i połączyć z pierwszą połową. wsypać
mąkę i wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie wyłożyć na blat podsypany obficie
mąką (ponieważ ciasto jest dość rzadkie, ja w
sumie zużyłam prawie kilogram). Rozwałkować na grubość około 2 cm. Z ciasta wykrawać krążki z dziurką w środku. Resztki ciasta zagniatać i ponownie wycinać koła. Smażyć w głębokim
oleju na złotobrązowy kolor z obu stron. Osączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać
cukrem pudrem.