Wykonanie
22:27 na ciasto:-
drożdże-
mąka-
mleko roślinne-
cukier- odrobina
wody-łyżka
oliwy na nadzienie:-
mak-
banany-
rodzynki-
cukierDrożdże zasypujemy łyżką
cukru i zalewamy letnią
wodą. Zostawiamy na 10 minut aby się najadły. Suche składniki mieszamy, dodajemy mokre. Zagniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy.
Mak płuczemy i gotujemy około pół godziny. Porządnie odsączamy. Mielimy razem z
bananami (na ok. pół kilo suchego
maku przed ugotowaniem przypada jakieś 2
banany). Dodajemy
cukier,
rodzynki i mieszamy.Miałem niestety tylko jedną foremkę, więc drugi makowiec musiał poczekać na swoją kolej. W międzyczasie tak wyrósł, że nie mogłem zmieścić go do foremki. Upiekłem go zatem po prostu na blaszce, więc wyszedł dosyć płaski. Ten z foremki wyrósł bardzo ładnie.
