Wykonanie
Na ciasto:- szklanka ciemnej
mąki- 1/3 szklanka
mleka sojowego- 2 łyżeczki
soli- 1/8 kostki
drożdży-
wodaDo środka:-
pieczarki, boczniaki- wszystkie rodzaje warzyw, które łatwo się nie rozwalają (czyli odpadają np. bardzo miękkie i soczyste
pomidory) ok, da się, ale wyjdzie ciapa- ja preferuję
bakłażany,
cebulę,
paprykę i daikonZe składników wyrabiamy ciasto.
Wody dolewamy do uzyskania konsystencji zwykłego (nie)wegańskiego
jogurtu (nic lepszego nie przyszło mi na myśl). Odstawiamy na około 20 minut.Warzywa obieramy i kroimy, tak samo
grzyby. Wielkość kawałków zależy od osobistych preferencji (ale nie polecam uznawać 1/3
papryki za jeden kawałek).W głębokiej patelni rozgrzewamy warstwę około 1-2 cm
oleju. Sprawdzamy czy jest już gotowy przykładając na moment koniec jakiegoś warzywa. Jeśli zacznie skwierczeć to znaczy, że można zaczynać.Składniki obtaczamy w cieście i smażymy w tłuszczu z obu stron. Odsączamy na kawałku papieru
śniadaniowego, czy co tam akurat mamy na stanie.Warzywa w cieście to dobry dodatek do obiadu lub obiad (ale niezbyt często). Sprawdza się też jako przekąska na spotkaniach i imieninach. Jest to również przepis pozwalający wykorzysta resztki warzyw, które zostały z przyrządzania innych dań, gdy nie jest ich wystarczająco dużo na całe danie.