ßßß
25 dag mąki tortowej25 dag cukru25 dag masła5 jajek1/2 łyżeczki soli5 dag kakao5 dag łuskanych orzechów lub migdałówopakowanie cukru waniliowegoWykonanie:Białka oddzielamy od żółtek, następnie do żółtek dodajemy cukier, sól i dokładnie mieszamy.Masło klarujemy, po czym studzimy do momentu aż będzie lekko ciepłe.Do masy z żółtek dodajemy na przemian masło i mąkę mieszamy aż całość się połączy w gładką masę.Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej części dajemy cukier waniliowy a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy.Orzechy i wszystkie bakalie siekamy drobno i dodajemy je do części ciasta z kakao i dokładnie mieszamy.Do formy wykładamy na przemian ciasto jasne i ciemne, na koniec można przemieszać lekko ciasto w formie.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok 50 minut do suchego patyczka.