Wykonanie
Oto kolejny przepis narzeczonej, która wzięła go z gazety ale pychotaSkładniki:
25 dag
mąki tortowej25 dag
cukru25 dag
masła5
jajek1/2 łyżeczki
soli5 dag
kakao5 dag łuskanych
orzechów lub
migdałówopakowanie
cukru waniliowegoWykonanie:
Białka oddzielamy od
żółtek, następnie do
żółtek dodajemy
cukier,
sól i dokładnie mieszamy.
Masło klarujemy, po czym studzimy do momentu aż będzie lekko ciepłe.Do masy z
żółtek dodajemy na przemian
masło i
mąkę mieszamy aż całość się połączy w gładką masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej części dajemy
cukier waniliowy a do drugiej
kakao i dokładnie mieszamy.
Orzechy i wszystkie
bakalie siekamy drobno i dodajemy je do części ciasta z
kakao i dokładnie mieszamy.Do formy wykładamy na przemian ciasto jasne i ciemne, na koniec można przemieszać lekko ciasto w formie.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok 50 minut do suchego patyczka.