Wykonanie
Crumble to świetny zapiekany deser z chrupiącą kruszonką na ciepło idealny na "zapchanie" żołądka do końca dość szybki w przygotowaniu.Składniki:
Rabarbar pokrojony na kawałki lub inne
owoceimbircukiermasłorum(nie jest obowiązkowy) 100ml
bita śmietana lub
lody wanilioweKruszonka uniwersalna:
MąkaMasłoCukierdo tej dodajemy jeszcze
cynamonWszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą w mikserzeWykonanie:
Cukier wsypać na patelnię i czekać aż zbrązowieje,Gdy się już rozgrzeje dodać pokrojony
rabarbar i dodać kawałek
masła dokładnie mieszać.Gdy
rabarbar się cały pokryje
cukrem wlać
rum i podpalić poczekać aż
alkohol sam zgaśnie.Przełożyć
rabarbar do małego naczynia żaroodpornego "kokilki" na wierzch dać kruszonkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.aż kruszonka się zarumieni.Wyciągnąć z piekarnika i dać
lody na górę.Podpowiedź:
Rabarbar można zastąpić innymi
owocami np.
Jabłkami,
Wiśniami,
gruszkamikokilka
trzeba uważać z
rumem żeby nie spalić kuchni.