ßßß Cookit - przepis na Sos pomidorowy łączę z makaronem, ewentualnie doprawiam.

Sos pomidorowy łączę z makaronem, ewentualnie doprawiam.

nazwa

Wykonanie

Oj, łaziła za nami lazania, no ale jak tu zrobić, jak trzeciej ręki brak, a tu CZA się bawić, kaprysić, uciekać albo za kotem ganiać;p
No to co? Szybki przegląd lodówki, szafek, pozbierałam co miałam i zrobiłam coś na kształt lazanii, co nie koniecznie nią jest, nie wiem;p
Heh, tak z innej beczki, przeglądając inne blogi...odnoszę wrażenie, że bycie blogerem kulinarnym urosło do jakiegoś karykaturalnego formatu, nie sądzicie? Jakiś taki patos robi się z tego gotowania. Ok, uwielbiam pichcić, no kocham, relaksuję się, resetuję, bawi mnie szukanie nowych smaków, łażenie po sklepach, łowy, etc...Niemniej jednak, robi się z tego gotowania jakiś plebiscyt, nagle wszyscy są znawcami tematu, wszyscy wszystko wiedzą, moralizują, krytykują, lepiej wiedzą bo tak i już.
Ja pewnie się nie znam, bo co ja wiem, ale jak tak czytam co ludzie piszą, to nie wiem czy jestem przerażona czy rozbawiona? Czy tylko ja mam luz, bo robię coś tam po swojemu i nie muszę być Nigellą, no bo jak nie będę, to co wtedy?!
Gia!
Wracając do meritum...
Przygotowanie: około 40 minut
Koszt: 16 zł
Składniki:
makaron rigatoni na dwie osoby
(naczynie żaroodporne mam małe, więc ilość makaronu to rzecz względna)
14 pieczarek
150 g sera mozzarella - startego
opakowanie pomidorów krojonych (kartonik)
sól morska
pieprz zielony
cebula
4 ząbki czosnku
łyżka oleju sezamowego Basso
tłuszcz do smarowania naczynia
kilka oliwek z cytryną JOLCA
1 mały pomidor
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie na al dente. Odcedzam, odstawiam na bok.
Cebulę i czosnek siekam na drobno. W rondelku rozgrzewam olej sojowy, wrzucam cebulę z czosnkiem, smażę chwilę. Wlewam pomidory krojone, doprawiam do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym. Podsmażam jakieś 5-7 minut.
Pieczarki myję, czyszczę i siekam na plasterki.
Oliwki kroję na pół.
Naczynie smaruję olejem.
Najpierw wkładam makaron, następnie część pieczarek, znów makaron, ugniatam całość łyżką drewnianą, dodaję kolejną porcję pieczarek, posypuję serem, na wierzchu układam pomidora pokrojonego w ćwiartki, nakładam oliwki.
Piekę w 180 stopniach z termoobiegiem 25 minut.
** taak, wiem, zbeszcześciłam rigatoni, ale cóż;p Wyszło wyborne;p
...z pozdrowieniami dla...Kariny;)
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/01/ala-lazania-czyli-rigatoni-w-pomidorach.html