Wykonanie
Korzenne
ciasteczka malowane
miodowo-
migdałową magią Świąt...

Ulubione przez wielu w okresie świątecznym pierniczki - pyszne, aromatyczne, delikatne, kruche, łatwe i szybkie w wykonaniu. Moje zrobione zostały z dodatkiem
mąki migdałowej, czyli po prostu zmielonych drobno
migdałów, dzięki
czemu są bardziej miękkie niż te zrobione jedynie z
mąki pszennej. Kupiłam gotową
mąkę migdałową, ale jeśli będziecie
mieć problem z jej dostępnością, można też samodzielnie zmielić
migdały. Wycinanie pierniczków to bardzo miła, świąteczna zabawa - dla dorosłych i dla dzieci! M ożna nimi pięknie udekorować nie tylko świąteczny stół, ale także choinkę. :)Składniki:2 szklanki
mąki migdałowej,2 szklanki
mąki pszennej białej,pół szklanki
mąki pszennej razowej,
jajko,12 łyżek
miodu,100 g
masła,2 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika,2 łyżeczki
kakao,2 łyżeczki
cynamonu,3 łyżeczki
proszku do pieczenia.


Przygotowanie:W misce mieszamy ze sobą trzy rodzaje mąk,
proszek do pieczenia,
przyprawę korzenną,
cynamon i
kakao. Następne wbijamy
jajko.W rondelku roztapiamy delikatnie
masło, a następnie po zdjęciu z kuchenki łączymy je z
miodem, mieszając łyżką.
Masło z
miodem wlewamy do miski z
mąką,
przyprawami i
jajkiem, zagniatamy ciasto.Tak przygotowane ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z części ciasta wałkujemy kolejno na stolnicy posypanej
mąką pszenną, na grubość 3-4 mm. Wykrawamy pierniczki.Pierniczki pieczemy 7 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.


WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIAŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))