ßßß Cookit - przepis na Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

nazwa

Wykonanie

Korzenne ciasteczka malowane miodowo-migdałową magią Świąt...
Ulubione przez wielu w okresie świątecznym pierniczki - pyszne, aromatyczne, delikatne, kruche, łatwe i szybkie w wykonaniu. Moje zrobione zostały z dodatkiem mąki migdałowej, czyli po prostu zmielonych drobno migdałów, dzięki czemu są bardziej miękkie niż te zrobione jedynie z mąki pszennej. Kupiłam gotową mąkę migdałową, ale jeśli będziecie mieć problem z jej dostępnością, można też samodzielnie zmielić migdały. Wycinanie pierniczków to bardzo miła, świąteczna zabawa - dla dorosłych i dla dzieci! M ożna nimi pięknie udekorować nie tylko świąteczny stół, ale także choinkę. :)
Składniki:
2 szklanki mąki migdałowej,
2 szklanki mąki pszennej białej,
pół szklanki mąki pszennej razowej,
jajko,
12 łyżek miodu,
100 g masła,
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżeczki cynamonu,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
W misce mieszamy ze sobą trzy rodzaje mąk, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Następne wbijamy jajko.
W rondelku roztapiamy delikatnie masło, a następnie po zdjęciu z kuchenki łączymy je z miodem, mieszając łyżką.
Masło z miodem wlewamy do miski z mąką, przyprawami i jajkiem, zagniatamy ciasto.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z części ciasta wałkujemy kolejno na stolnicy posypanej mąką pszenną, na grubość 3-4 mm. Wykrawamy pierniczki.
Pierniczki pieczemy 7 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/12/pierniczki-swiateczne.html