Wykonanie
W
słonecznych barwach jesieni...

Kotleciki w jesiennym stylu, bo z
dynią hokkaido i
soją. Kto nie zna hokkaido, musi spróbować! Można ją zapiec w piekarniku z
czosnkiem oraz
ziołami i zjeść samą lub z surówką - smakuje pysznie, zmiksować na zupę krem, zrobić z niej kotleciki, czy też wykorzystać do zrobienia ciasta. Bierzemy udział w akcji OFZ "Strączkowe są zdrowe", więc dziś łączymy
dynię z ekologiczną
soją, która jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego
białka, witamin B1 i B6, kwasu foliowego i innych ważnych i drogocennych dla naszego organizmu wartości. Do kotlecików proponujemy gotowany
brokuł i "orzeszki", które powstały przez uprażenie ugotowanej soi z
chilli na
oliwie z oliwek. Let's taste it! :)Składniki:200 g ugotowanej soi,
dynia hokkaido,
cebula,2 łyżki
oliwy z oliwek,
papryka słodka,
chilli pieprz cayenne,
sól.

Przygotowanie:
Soję moczymy przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia
wodę tę odlewamy. Zalewamy
soję wodą na nowo i gotujemy przez około półtorej godziny. Pod koniec gootwania solimy.
Dynię hokkaido myjemy. Po przekrojeniu wydrążamy z niej miąższ z pestkami, który nie będzie nam potrzebny. Pozostałe części razem ze skórką kroimy na małe kawałki lub plastry, układamy na blaszce, skrapiamy
oliwą z oliwek, posypujemy
słodką papryką oraz
pieprzem chilli cayenne i pieczemy przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C.Na patelni na łyżce
oliwy podsmażamy pokrojoną drobno
cebulę.Ugotowaną
soją oraz
dynię rozdrabniamy w maszynce do
mielenia mięsa lub za pomocą tłuczka lub blendera, mieszamy z
cebulą, solimy.Z tak przygotowanej masy formujemy kotleciki, które pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 °C przez 20 minut.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))