ßßß Cookit - przepis na Śliwki z karobem czyli zdrowsza wersja nutelki

Śliwki z karobem czyli zdrowsza wersja nutelki

nazwa

Wykonanie

No to jeszcze szybciutko jeden przepis.
Tym razem coś z przetworów... W tym roku robię ich mało bo czas na coś innego potrzebny. A poza tym w zeszłym roku zaszalałam i nie wszystko zjedliśmy...
Ale nutelka śliwkowa musi być obowiązkowo! Tym razem dwie wersje: z czekoladą i z karobem. Obie pyszne, polecam
składniki:
2,5 kg śliwek węgierek (dojrzałych, pomarszczonych)
200 g cukru trzcinowego (można dodać mniej jeżeli śliwki są dobrze dojrzałe i słodkie)
60 g karobu
ew. cukier waniliowy -10-15 g
Wykonanie
piekarnik nagrzać do temp.200*C
wypestkowane śliwki wstawić na dużej blasze do piekarnika na 25 minut
śliwki odcedzić, przełożyć do naczynia, zmiksować 20s./obr.8
dodać resztę składników -gotować 30min./temp.95*C/ obr.2-3 pod koniec gotowania zmiksować 30s/ obr.8
przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i
odwrócić do góry dnem do wystygnięcia
Nutelka śliwkowa
Składniki
2,5 kg śliwek
200 g cukru
2 cukry waniliowe
40 g kakao naturalnego (np. Deco Moreno)
100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie, takie samo jak wyżej
Z odcedzonego soku można zrobić syrop: zważyć sok śliwkowy, dodać tyle samo cukru i sok z cytryny (wg upodobań). Można dodać skórkę z pomarańczy, kawałek laski cynamonowej, goździka... (wtedy zrobimy syrop korzenny). Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Przelać do butelek lub słoików, dobrze zakręcić i odstawić do wystygnięcia na pokrywkach. Jeżeli robimy z dodatkami, to najpierw przecedzić. Doskonały dodatek do wody, słodzenia herbaty lub do drinków. Polecam.
Źródło:http://ziolowaszuflada.blogspot.com/2014/09/sliwki-z-karobem-czyli-zdrowsza-wersja.html