ßßß
składniki:2,5 kg śliwek węgierek (dojrzałych, pomarszczonych)200 g cukru trzcinowego (można dodać mniej jeżeli śliwki są dobrze dojrzałe i słodkie)60 g karobuew. cukier waniliowy -10-15 gWykonaniepiekarnik nagrzać do temp.200*Cwypestkowane śliwki wstawić na dużej blasze do piekarnika na 25 minutśliwki odcedzić, przełożyć do naczynia, zmiksować 20s./obr.8dodać resztę składników -gotować 30min./temp.95*C/ obr.2-3 pod koniec gotowania zmiksować 30s/ obr.8przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić iodwrócić do góry dnem do wystygnięciaNutelka śliwkowa
Składniki2,5 kg śliwek200 g cukru2 cukry waniliowe40 g kakao naturalnego (np. Deco Moreno)100 g gorzkiej czekoladyWykonanie, takie samo jak wyżejZ odcedzonego soku można zrobić syrop: zważyć sok śliwkowy, dodać tyle samo cukru i sok z cytryny (wg upodobań). Można dodać skórkę z pomarańczy, kawałek laski cynamonowej, goździka... (wtedy zrobimy syrop korzenny). Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Przelać do butelek lub słoików, dobrze zakręcić i odstawić do wystygnięcia na pokrywkach. Jeżeli robimy z dodatkami, to najpierw przecedzić. Doskonały dodatek do wody, słodzenia herbaty lub do drinków. Polecam.