Wykonanie
No to jeszcze szybciutko jeden przepis.Tym razem coś z
przetworów... W tym roku robię ich mało bo czas na coś innego potrzebny. A poza tym w zeszłym roku zaszalałam i nie wszystko zjedliśmy...Ale nutelka śliwkowa musi być obowiązkowo! Tym razem dwie wersje: z
czekoladą i z karobem. Obie pyszne, polecam

składniki:2,5 kg
śliwek węgierek (dojrzałych, pomarszczonych)200 g
cukru trzcinowego (można dodać mniej jeżeli
śliwki są dobrze dojrzałe i słodkie)60 g karobuew.
cukier waniliowy -10-15 gWykonaniepiekarnik nagrzać do temp.200*Cwypestkowane
śliwki wstawić na dużej blasze do piekarnika na 25 minut
śliwki odcedzić, przełożyć do naczynia, zmiksować 20s./obr.8dodać resztę składników -gotować 30min./temp.95*C/ obr.2-3 pod koniec gotowania zmiksować 30s/ obr.8przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić iodwrócić do góry dnem do wystygnięciaNutelka śliwkowa

Składniki2,5 kg
śliwek200 g
cukru2
cukry waniliowe40 g
kakao naturalnego (np. Deco
Moreno)100 g
gorzkiej czekoladyWykonanie, takie samo jak wyżejZ odcedzonego soku można zrobić
syrop: zważyć
sok śliwkowy, dodać tyle samo
cukru i
sok z cytryny (wg upodobań). Można dodać skórkę z
pomarańczy, kawałek laski cynamonowej,
goździka... (wtedy zrobimy
syrop korzenny). Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Przelać do butelek lub słoików, dobrze zakręcić i odstawić do wystygnięcia na pokrywkach. Jeżeli robimy z dodatkami, to najpierw przecedzić. Doskonały dodatek do
wody, słodzenia
herbaty lub do
drinków. Polecam.