Wykonanie
Składniki:- 3 kg
śliwek węgierek- ok. 3 czubate łyżki stołowe
kakao- 100 g
gorzkiej czekolady- 16 g
cukru waniliowego- ok. 18 małych łyżeczek
cukruPrzygotowanie:
Śliwki wypłukać i odpestkować.Wrzucić do dużego garnka i postawić na gaz.Kiedy
śliwki puszczą sok gotować przez ok. 25 minut.Po tym czasie masę zblendować.Ponownie postawić na gaz, dodać kostki
gorzkiej czekolady,
kakao,
cukier waniliowy i zwykły.Wszystkie składanki można podczas gotowania dodawać według własnego uznania, ponieważ jedni wolą bardziej lub mniej słodkie :)Gotować cały czas mieszając do czasu uzyskania zadowalającej konsystencji ;)Przelać do słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem w celu pasteryzacji i zostawić na tak na noc.
Śliwki po odpestkowaniu :)
Przed przelaniem do słoików :)