Wykonanie
Dzieci odwiedziły mnie w zeszłym tygodniu z okazji Dnia Mamy.Dzieci dla każdej mamy zostaną dziećmi, nawet jak mają prawie 30 lat...Ostatnio intensywnie uczę się, jak być dobrą i mądrą mamą dorosłych dzieci... uwierzcie, to wcale nie jest łatwe...Dzień Dziecka spędziłam na spacerze z M. i z Wegą, oglądaniu zdjęć i wspomnieniach... Efektem moich przemyśleń były wieczorne maile do tych dzieci, które już z nami nie mieszkają...Dla tych, którzy byli w domu przygotowałam pyszne gofry z
bitą śmietaną i sosem
truskawkowym.Mmmniam...Gofry, smak dzieciństwa

składniki na 6-8 szt*2
jajka20 g
cukru brązowego150 g
mleka150 g
mąki pszennej tortowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia40 g miękkiego
masłaolej do posmarowania gofrownicy* -ilość zależy od rodzaju gofrownicyWykonanie z pomocą Thermomixa:
Jajka ubić z
cukrem za pomocą motylka 2 min. / 37*C / obr. 4Dodać resztę składników i wymieszać 30 s. / obr. 2Rozgrzać gofrownicę, natłuścić
olejem za pomocą pędzelkaWlać porcję ciasta i piec na złoty kolor.Po upieczeniu przestudzić na kratce (wtedy zostaną chrupkie)Podawać na słodko:z
owocami;z sosem
owocowym;z
bitą śmietaną;z
cukrem pudrem...

Te na zdjęciu są z
bitą śmietaną i sosem
truskawkowym (zmiksowane
truskawki z
bananem), posypane
poziomkami...Smacznego!