Wykonanie
Jakoś tak się składa, że rozpoczęcie sezonu grillowego odbywa się u nas w czasie deszczu... No cóż, na szczęście ganek mamy dość duży. Tym razem wszystko przygotowane było w ogrodzie ale na godzinę przed rozpoczęciem zaczął padać deszcz i... przenieśliśmy się na ganek :)Polecam pyszną marynatę do
mięs:Marynata do
mięs z grillaskładniki:2-3 cm
imbiru, świeżego w cienkich plasterkach3 ząbki
czosnku1
gożdzik2-3 ziarna
czarnego pieprzu50 g
oleju50-70 g
miodu30 g
sosu sojowego45 g
octu winnego, np.
jabłkowego1-2 gałązki cząbru, świeżego1-2 łyżeczki
soliwykonanie:1.
goździk i ziarna
pieprzu zmiksować w suchym naczyniu 15 s / obr.92.dodać
imbir,
czosnek i listki cząbru; posiekać 5-7 s / obr 63.dodać resztę składników i wymieszać 3 min / 50*C / obr.24. marynatą zalać ok. 1 kg
mięsa (
żeberek,
szynki,
łopatki...) pokrojonego na porcje; macerować co najmniej 3 godziny. Po wystudzeniu wstawić do lodówki -najlepiej na całą noc.