Wykonanie
Co zrobić z rosołem, który pozostał nam po niedzielnym obiedzie? Oczywiście można go tradycyjnie przerobić na zupę
pomidorową :) Jednak dzisiaj, chciałabym zaproponować coś, dla wielbicieli
galaretek pod każdą postacią - bo sama do takowych się zaliczam. Do jej przygotowania wykorzystać można to, z czego przygotowany był rosół oraz dodać pasujące nam dodatki. Ja do swojej
galaretki potrzebowałam:Składniki:około litr rosołupół litra
wody4
jajkapręga z rosołumrożona
mieszanka warzyw brokuł -
marchew -
kalafior50 g
żelatynyPrzygotowanie:Rosół zagotowujemy z
wodą, a następnie filtrujemy go przez gazę - aby stał się klarowny. Dodajemy
żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.Keksówkę wyścielamy folią spożywczą - dzięki temu łatwiej będzie nam później wyciągnąć naszą
galaretkę. Na środku układamy ugotowane na twardo
jajka. Z
boku układamy pokrojoną pręgę z rosołu.
W garnku zagotowujemy
wodę i wrzucamy na nią
brokuła,
marchewkę i
kalafiora. Blanszujemy je przez chwilę po czym wyławiamy i układamy w keksówce.
Całość zalewamy wystudzonym rosołem z
żelatyną i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Wyciągamy, pomagając sobie folią, kroimy i gotowe!Smacznego :)