Wykonanie
Mimo iż Święta Wielkanocne już za nami, postanowiłam jeszcze podzielić się z
wami przepisem na Wielkanocny
Cytrynowy Mazurek.Ciasto kruche dość nietypowe, bez
jajek ani
śmietany, lekko wytrawne, a wypełnienie mocno, mocno
cytrynowe :) Przy natłoku świątecznych ciast ociekających
cukrem i słodkością jest to całkiem miła odmiana. Można powiedzieć, że jego smak jest wręcz odświeżający :)Oczywiście cała zabawa z mazurkiem, który ma ozdabiać nasz świąteczny stół polega na udekorowaniu go. Stąd przydatne są wszelkie posypki, kandyzowane
owoce (np.
ananasa), lukry,
płatki migdałowe i tym podobne.Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki tortowej225 g zimnego
masła1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru6 łyżek
wodyMasa cytrynowa:3
cytryny3
jajkapół szklanki
cukru pudru75 g
masłaPrzygotowanie:Do przesianej
mąki dodajemy
sól i
cukier. Następnie kroimy zimne
masło na małe kawałeczki i łączymy z
mąką. Dodajemy
wodę i ugniatamy energicznie do połączenia się składników

Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę. Ja do mojego mazurka użyłam formy do tarty. Zostawiamy mały kawałek ciasta, z którego formujemy wałeczek i tworzymy z niego ranty mazurka. Ponownie wkładamy formę z
ciastem do lodówki na pół godziny. Po tym czasie, wyjmujemy ciasto i nakłuwamy się widelcem. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut.

W niedużym garnku wlewamy trochę
wody i zagotowujemy - przygotowujemy w ten sposób kąpiel
wodną do stworzenia masy. Na garnku stawiamy metalową miseczkę i wkładamy do niej
masło, sok wyciśnięty z 3
cytryn, otartą skórkę z 3
cytryn,
jajka i
cukier puder. Wszystko mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje. Ważne jest, abyśmy nie doprowadzili do zagotowania się masy!

Gotową masę studzimy i wykładamy na mazurka. Dekorujemy według uznania:)

Smacznego! :)




A ponieważ zostało mi trochę ciasta, to powstała też wielkanocna pisanka:)